CUM AJUNGI
Din Mahe spre Praslin se poate ajunge în două feluri: cu ferry sau cu avionul . Ferry face o oră și un pic, cu avionul durează 15 minute. Noi am ales să mergem cu avionul, ca să nu stăm prea mult pe drum. Prețul pentru ferry era de 110 e, iar pentru zbor am plătit 170 e. Îți recomand ca indiferent de modalitatea de transport, dar mai ales dacă decizi să zbori, să achiziționezi biletele în avans, online. În caz contrar riști să nu găsești loc la ora dorită, etc. Noi le-am luat cu vreo 3 săptămâni înainte.
Am ajuns de dimineață la aeroport, am făcut check in, am lăsat bagajele și am avut timp să bem și o cafea. Am mers apoi la poarta de îmbarcare. Eram noi și alți 8 pasageri. Demonstrația de siguranță în timpul zborului a rulat pe un ecran, în aeroport, apoi am văzut „avionul nostru privat ” cum ne aștepta pe pistă.
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_5241.jpg)
Cel mai neplăcut aspect a fost căldura insuportabilă din avion. Nu am avut aer condiționat absolut deloc și îți dai seama cum ne-au trecut toate apele, mai ales pe mine pentru că aveam și copilul în sistem, ce să zic, ceva de vis.
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_5252.jpg)
TRANSPORT
Mașina închiriată mi se pare un must în Seychelles, mai ales dacă ești cu un copil. Există evident și varianta autobuzului, dar depinzi de program, e aglomerat. Totuși, dacă vrei să simți adrenalină prin toți porii, poți încerca. Soferii de autobuz nu te vor dezamăgi:)) Cum spuneam, ori te duci într-un resort și nu ieși de acolo, ori îți iei mașină. Plus că dai pe câțiva km cu taxiul cât dai o zi pe mașină, deci nu se merită. Noi am rezervat-o din România și am cerut să ne aștepte la aeroport, în ziua x, la ora x. La 45e pe zi am avut o Kia Picanto automată. Ne-am făcut treaba cu ea.
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_5299.jpg)
UNDE TE CAZEZI
E cam greu să mergi cu un buget restrâns în Seychelles. Cazarea este scumpă. De la 100e până la mii de euro în resorturile de lux. Cea mai populară zonă din Praslin este partea cu plaja Cote d’Or. Noi nu ne-am cazat acolo pentru că variantele disponibile nu au fost pe placul nostru. Am stat în Anse Kerlan. Minunat, cu piscină (pe care n-am folosit-o) și cu plaja la 1 minut distanță.
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_5169.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_6587.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/74463A36-8231-4555-99BE-99D408FC586C.jpeg)
CE MÂNÂNCI
Mâncărurile lor tradiționale sunt pe bază de curry. Curry de legume, curry de peste, pui, porc, vită, caracatiță. Dacă ești curios, poți încerca și curry de liliac. Când am fost în Cambodgia am mâncat și eu tot ce se putea mânca (inclusiv șobolan, gândaci, sarpe, etc), acum m-am lăsat de sportul ăsta extrem, deci nu știu să-ți zic ce gust avea bat curry :). De asemenea, am văzut multe locuri în care se mânca pizza. N-am încercat. Fructe proaspete la greu, banane, papaya, mango, ananas și cel mai bun avocado pe care l-am mâncat. Când ești în Praslin NEAPĂRAT să mânânci banana bread de la Coco Rouge. Nu cred că am mâncat nicăieri o astfel de prăjitură mai bună. Bonus, în curte au un pom cu avocado din care, dacă ești curios, poți lua un fruct. Eu nu mai văzusem asta și am luat unul crud, pe care l-am cărat până în România. S-a copt zilele trecute și l-am mâncat astăzi.
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_6771.jpg)
UNDE MĂNÂNCI
La restaurante e ca la cazări, adică scump. Nu cred că am văzut nimic sub 20e în meniuri. O masă pentru două persoane pornește de la 60e, depinde cât ești de înfometat și ce preferințe ai. Pe lângă restaurantele obișnuite care sunt făcute doar pentru turiști, mai există și variantele unde mânâncă localnicii, la take away. La take away nu te servește nimeni la masă, îți poți lua mâncarea la pachet sau o poți mânca acolo, din caserolă și apoi strângi resturile și le arunci, nu vine nimeni să debaraseze după tine. Ne-am oprit într-o seară să luăm ceva de la un take away care era și restaurant clasic. Același fel de mâncare costa 30e la take away, dar daca voiai să-l mănânci la restaurant, plăteai 60e.
CE VIZITEZI
Ai varianta de a lua excursii de o zi pe insulele din jur: Curieruse, La Digue, poți face snorkeling sau să mergi la pescuit. Nu ar trebui să ratezi rezervația Valle de Mai, patrimoniu mondial UNESCO, unde o să vezi nucile de cocos coco de mer, specii unice de palmieri, o mulțime de păsări colorate și papagalul negru, exemplar care nu trăiește în altă parte din lume. Biletul de intrare este de 27e. Separat plătești pentru ghid sau poți vizita parcul pe cont propiu. Este un loc superb.
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_5413-1.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_5401.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_3413.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_7529.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_7208.jpg)
PLAJE
Cea mai frumosă plajă din Praslin este Anse Lazio. Este situată în nordul insulei și a fost desemnată de multe ori cea mai frumoasă plajă din lume. De ce? Pentru că apa este de un albastru photoshopat, are nisip fin, palmieri și multă verdeață.
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_0098.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_6688.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_5400.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_7892.jpg)
Nu este cel mai bun loc pentru copil din cauza valurilor. Îți recomand să mergi dimineața devreme. După ora 10 vin autocare cu turiști și locul devine extrem de aglomerat. Dar în Seychelles mi se pare minunat faptul că poți găsi la tot pasul o plajă doar pentru tine. Cote d’Or este cea mai populară și cea mai lungă plajă. Nisip alb cât vezi cu ochii, intrare lină în apă, potrivită pentru înot.
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_0565.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_5813.jpg)
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG_5467.jpg)
Atenție mare la pisicile de mare! Pe Cote d’Or am văzut vreo 3, aprope de mal. Nu știu dacă ține de sezon, dar asta nu mi-a plăcut deloc. Intram destul de stresată în apă și eram cu ochii-n 4.
COSTURI
Avion Mahe-Praslin – 170e
Mașină închiriată 45e/z total 5 zile-225 e
Benzina- aprox 80e
Cazare-1000e
Valle de Mai – 54 e
Alte chelutuieli – aprox 1300e
IMPORTANT
*Compania de la care am inchiriat mașina se numește Anse Kerlan Cars. Nu am avut nevoie de credit card și nici nu ne-au cerut garanție. E de preferat să plătești cash, în euro. Îți recomand să ceri mașină automată. Drumurile sunt super înguste, pe alocuri abrupte, iar localnicii n-au nicio treabă cu semnalizările.
*Localnicii din Seychelles sunt drăguți și amabili precum francezii (adică nu prea), conduc ca englezii (pe partea dreaptă,) și au program ca italienii (la prânz este închis peste tot, cu excepția supermarketurilor, care sunt ale indienilor).
*Sâmbăta este program scurt, iar duminica este închis cam peste tot.
*În primele zile, Luna nu a mâncat mai nimic. Apoi i-am dat orez fiert, mai ceream legume la grătar fără sare și pește fără sare. La restaurant o mai scoți la capăt cu mâncarea, dar ca să-i cumperi un iaurt, ia-ți gândul. Toate erau cu zahăr. Inclusic la Whole Foods.
*Dacă ești vegan, cam nasol. În două săptămâni, abia dacă am băut 3 cafele. Noțiunea de lapte vegetal nu există la ei.
*Nu încerca să înoți seara, după ce se întunecă, și să te aventurezi în larg. Când am ajuns pe insulă, un bărbat a fost atacat de rechin.
*N-am avut spray de tânțari și pe mine m-au ciuruit. Luna a avut o singură pișcătură. Nu uita acest aspect când faci bagajul.
*Pe majoritatea plajelor nu găsești baruri/restaurante, deci vino cu provizii. Pe unele n-ai nici un strop de umbră.
*Bebelușii sunt în centrul atenției. Să nu te ia prin surprindere dacă cineva vine și îți cere să îl ia în brațe. Luna s-a împrietenit cu o femeie din Bangladesh. Eram pe plajă, într-un punct critic de agitație din partea ei, nervi din partea mea, când a venit doamna cu pricina și a luat-o în brațe. Copilul s-a liniștit instant, a adormit într-un minut, iar eu deja mă gândeam cum să fac s-o iau acasă, în România. :))
![](http://beatricezimta.ro/wp-content/uploads/2020/01/f54e5486-4e72-4fc3-b11d-b94a0bde59d5-768x675.jpg)
Îți mulțumesc pentru că ai avut răbdare să citești totul. Am vrut să las toate detaliile aici. Dacă am omis ceva, scrie-mi.
Revin cu articolul despre insula La Digue. Alte informații despre Seychelles, găsești aici