Am așteptat diversificarea cu nerăbdare. Să mânânce bebeLuna ca un om mare, cu noi la masă, mi se părea ceva minunat. Și așa este.
Astăzi avem două săptămâni de când am introdus solidele. Startul a fost bun, sper să mergem bine în continuare pentru că îmi povestea o prietenă zilele trecute, cum după câteva zile de la diverificare, fetița ei nu a vrut să mai deschida gura la nimic. Câte avioane au zburat prin linguriță, cât au mâncat și mami și tati și mamaie și tataie și cățelul, doar ea știe.
Am mers la pediatru când copilul avea 6 luni și o săptămână. Stătea câteva secunde în fund, ne privea cu atenție când mâncam și avea reflexul de a întide mâna și de a duce la gură. Știam deja cum aș vrea să încep să îi dau să mânânce, dar voiam să știu și ce îmi recomanda medicul. Indicația a fost să începem cu piure fin de morcov în prima zi, în a doua zi să adăugăm și pătrunjel, în a treia zi să punem și dovlecel, etc.
Nu am mers pe recomandarea pediatrei. Pe baza informațiilor pe care le citisem și pe instinctul meu, pentru Luna am ales autodiversificarea (BLW). Atâta timp cât nu avem istoric de alergii, mi s-a părut cea mai potrivită metodă pentru ea, dar și pentru noi ca familie. În felul acesta putem mânca împreună, fiecare din farfuria lui, în același timp. Mi-a plăcut BLW pentru că nu ești restricționat de nimic. Îi poți introduce toate grupele alimentare chiar de la 6 luni, fără o ordine anume, iar copilul descoperă mâncarea în ritmul său.
Prima masă a conținut cartof dulce, ardei gras și broccoli ( pediatrul ni-l recomandase abia de la 7 luni). Legumele au fost pregătite la abur, tăiate bastonașe. Rezultatul? Un dezastru… în bucătărie și pe fața copilului. 🙂 Știu cei mici o magie prin care din puțină mâncare fac multă, de trebuie să cureți pe masă, sub masă, pe haine, sub haine, pe pereți. Eram convinsă că totul a ajuns oriunde, mai puțin în burtica ei. A doua zi am descoperit dovada mâncării în scutec.
În altă ordine de idei, pentru că noi suntem 100%vegetarieni (adică mami și cu tati), și 90% vegani (în sensul că mai mâncăm EXTREM de rar un ou, sau niste halloumi), am tot fost întrebată dacă bebeLuna o să mânânce carne și lactate. Decizia noastră a fost personală și nu se răsfrânge asupra ei. Copilul nostru primește la masă carne. În a 4-a zi de diversificare a mâncat fâșii de pui făcute la abur cu sos de roșii. Pui de țară, de la bunicii mei. Știu sigur că tot ce provine de la ei este natural. Deci atâta timp cât voi avea acces la hrana animală sănătoasă pentru Luna, o să-i ofer. Dacă la un moment dat nu o să mai vrea să mânânce carne, o să fie strict alegerea ei.
Ca și idei pentru începutul autodiversificării, cam așa au stat lucrurile la noi:
Primele zile au fost cu bucăți de legume(morcov, cartof dulce, ardei gras, patrunjel, dovlece, conopidă, broccoli, etc), avocado, ceapa verde crudă.
Apoi am trecut la mâncare gătită. Adică să mâncăm toți din același preparat. Și uite așa copilul a mâncat cu noi chifetele din legume, supă cremă de linte, paste cu sos de roșii, usturoi și busuioc, tocăniță de ciuperci cu mămăligă. I-am făcut și omletă la cuptor. De mare succes a fost. Pun orice condiment în mâncare pentru gust, bineînțeles fără sare, zahăr și prăjeli. Și pentru că ne-am împrietenit cu mâncarea, de mâine începem și cu micul dejun. Terciuri, fructe, clătite, nuci, migdale(râșnite, normal). Yummy:)
Ca și recomandări, dacă alegi autodiversificarea pentru copilul tău:
-Urmează sau uită-te la un curs de prim ajutor.
-Afla diferența dintre gag și înec
-Nu pune copilul la masă dacă e obosit sau prea înfometat. Dă-i puțin lapte înainte (sân sau biberon)
-Nu vă hliziți în timpul mesei pentru că îi distrageți atenția.
-Faceți o bucurie din a mânca. Stați toata familia la masă și de preferat cu același fel în farfurie. Dacă vrei să mânânce copilul broccoli, mănâncă și tu cu el.
-Să aibă copilul apa la dispoziție
-Ca să scapi mai ușor de mizeria de după, pune sub scaun o mușama. Sau ia-ți un câine. La noi își face Mimi treaba de minune 🙂
-Copilul poate să mestece cu gingiile, deci nu te panica
-Dacă îi dai alimente lichide la masă, lasă-l tot singur să mânânce. Umple-i lingurița cu supa și las-l pe el mai departe.
-Nu îl forța să mânânce. În primă fază mâncarea este pentru descoperire de texturi, gusturi, mirosuri.
-Relaxează-te și bucurați-vă de mese gustoase 🙂
P.S. Luna este în continuare alăptată exclusiv și după masa de prânz primește sân înainte de somn.